Thursday, September 22, 2011

Mengubati Hati Yang Terluka .

Pelbagai perkara berlaku dalam kehidupan seharian kita. Ada ketikanya, hati kita terluka kerana disakiti oleh orang lain atau suasana.

Beberapa cara boleh kita amalkan untuk mengubati hati yang terluka. Keberkesanannya bergantung kepada diri anda, namun berikut adalah cara yang sering dikongsia oleh pakar.

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit

Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua itu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk fokus kepada masa depan anda, cita-cita, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.

2. Buang Sikap Risau

Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah - tanpa anda pinta.

Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental.

Risau membuat anda selalu menjadi sedih dan kecewa. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri anda mengawal emosi.

3. Belajar Rajin Bersyukur

Ucap syukur atas kesemua yang anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap; anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur, anda ada kawan rapat yang memahami anda dan anda mempunya handphone kesayangan anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri. Buat banyak kali dalam sehari.

4. Belajar Menjadi Pemaaf

Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif. Seterusnya, meneutralkan gelombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda. Ketahuilah, anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana anda tidak memaafkan kesalahan diri anda di masa lalu ataupun anda tidak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri anda satu ketika dulu. Belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ini lalu menarik ketenangan datang pada diri anda.

5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa

Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan anda serta menjadikan anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari "funny side" dalam setiap situasi; agar anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa layan kecewa sedangkan anda boleh ketawa? Come on...

6. Ubah Fikiran

Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan.

Walaupun perkara tidak berpihak kepada anda, cari cara bagaimana anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya.

Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang.

Rezeki anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada anda. Anda menjadi apa yang anda selalu fikirkan. Buat apa fikir yang buruk sedangkan anda boleh tarik semua yang baik-baik?

Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat.

7. Hati Mesti 'Keras'

Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati, kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan anda di masa lalu. Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya.

Cuba ingat balik kejahatan kecil yang anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan. Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya.

Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda.

Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya.

- Artikel iluvislam.com

Wednesday, September 14, 2011

PARENTING TIPS-By Rohaya Masod

I would like to share with you excellent parenting tips written by a good friend of mine . She is Assoc. Prof. Dr. Harlina Halizah Siraj. Consultant O&G in UKM Medical Centre and Head of Personal Professional Development Unit, Medical Education Department, UKM Medical Faculty. Read on and lets try to practise them.


"I am a blessed mother of three beautiful living children and a deceased
son since 1993 plus thousands more medical students since 1997. I
started writing these tips as FB page entry since June 29th, 2011. If
you can benefit from these, let's share them with as many parents out
there)



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.1 - Strive to
be the best role model to your children. Make them proud of you first
before you can expect them to make you proud. How about asking this
question to your adolescent kids today : ` Have I ever made you proud,
son/daughter?' Reflect on the answer, if you're gonna get one.



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.2 - Display your commitment, affection and
love for each other (as parents & couple) for your children to see.
Put on your best smiles the moment you step into the house, no matter
how bad things are at work. Make your home as the sanctuary & heaven
on earth for the kids. Keep it warm & cozy with your prayers and
unconditional love for everyone.



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 3 - Avoid degrading or talking bad about your spouse
in front of the children. Remember, it is their father/mother you're
complaining about. Don't try to win them over & make them go against



your spouse. That's not win-lose, in fact, it is definitely a



lose-lose!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 4 -



Appreciate every single deed and help you received from your children.



Thank them, praise them - loud and clear for everybody to hear. Put on



your best smile while thanking them. You have just made up their day



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 5 - Practice what you preach. But don't



preach every time you talk to the children. It might sound like a good



sermon to you, but to them, it is simply a nag! Don't ever begin your



sentence with ` When I was your age,..'. If you do, just watch their



eyes rolling up & their ears turning deaf.



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 6 - Provide spiritual guide to your children -



they need the framework & structure. Never neglect spirituality in



everything you do. Pray together as much as you could. Read the Quran



and reflect on its meaning. Convince them, spiritual health is as



important (if not more) as physical, mental & emotional health.



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 7 - Apologize for your mistakes and



shortcomings, tho' sorry is the hardest word, esp. for parents. We can



be wrong too. The children need to be reminded that they're being raised



by HUMAN BEINGS, not angels. Try hard not to repeat the mistakes. This



might be the most difficult tip to practise!



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 8 - Allow some space for your adolescents to



make decisions and guide them from there. Trust them. Who else will if



not you, the parent who raised them up! Don't doubt your parenting.



Avoid suffocating them with your over-protectiveness. Let them learn



from their mistakes.



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no 9



- Introduce your children to your friends/colleagues. Exhibit how much



you appreciate them & proud to be associated with them. Only then



you could expect your kids to introduced their friends to you!



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 10 - Learn about your children's love



languages. Each has a different, dominant type, tho' they might come



from the same womb. Manage the diversity. Adapt the best parenting



method for each of them. Get feedback - that's the only way to improve.







SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 11 - Thank Allah everyday for selecting you,



of all the parents in the world, to be THE parent to these beautiful



children. Feel honoured by the privileges of being a parent. Enjoy your



parenthood - despite the hardship, pain, worries and sleepless nights



(not mentioning the big bucks). Cherish your role - show how much you



love being a parent!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.



12 - Treasure your own parents, and let the children realize how much



you love them. Visit their graves (if they are no longer alive) &



tell the children amazing stories about their deceased grandparents. If



they're still alive, allow the children to spend their holidays



together. Allow grandparents to occupy a special place in the children's



hearts & lives.







SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.



13 - Involve the children in making plans for the family - renovating



the house, buying a new car, selecting gifts etc. Best time to teach



them about family value & traditions. Let them suggest, however



indicate who's the boss. Be fair, sporting and reasonable - this is when



the children learn the rules of the game.



SURVIVAL TIPS



FOR PARENTS : Tip no. 14 - Instill love for books & knowledge into



your children's lives. Hang around in bookshops & never miss the



annual book fair. Being digital natives, introduce them to e-books,



digital readers & tablets. Read together as a family. You're



enriching them with a legacy.



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS :



Tip no. 15 - Be fair in showing off your affection to each of your



children. Deal with sibling rivalry - do not just ignore it. Make time



to understand the dynamics, address the dissatisfaction, attend to each



complaint. Put yourself in their shoes - they always see things



differently!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 16 -



Learn to say NO to your children, esp. on matters of principles. Do not



compromise your values to accommodate their demands. Provide guidance,



framework & structure. They need those to lead a successful &



meaningful future.



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.



17 - Avoid calling your children `problematic' - esp when you can't



handle them. Let's rephrase - they are children with `difficulties' -



varying degrees, of course. Some quite trivial, some really massive!



They need your help & assistance. Do not give up or abandon them



now!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 18 - Support



each other in your parenting process. Display solidarity, restrain from



open contradiction on parenting styles. Kids tend to be manipulative if



they know you both have disagreement. Single parents, engage others



(family, close friends) to support you. You shouldn't shoulder these



duties alone!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 19 -



Instill sense of belonging among your children. Train the young ones to



respect the elder siblings, vice versa. Keep them closely knitted.Treat



them equally, avoid favoritism. Express unconditional love. Everyone



matters & has a special, dedicated place in everybody's heart.



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 20 - Befriend your adolescent kids - if



possible be their best friend . Avoid being their worst enemy. No doubt



parenting adolescents can be most challenging, but they're also facing



the most difficult phase of their lives. Friends are not judgmental,



loyal and keep secrets well, while enemies despise & couldn't stand



one another.Which one is you?



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS :



Tip no. 21 - Respond appropriately when others complained about your



children's misbehavior/misconduct. Do not take it personally. Do not



stage war or threaten to take legal action against the complainant



before investigating thoroughly. It takes the whole world (not just a



village) to raise a child these days.



SURVIVAL TIPS FOR



PARENTS : Tip no. 22 - Make time to read the Quran together with your



children, especially the adolescents. Ponder on the translation. Help



each other to memorize some parts of the Quran. Each child should have



his/her own Quran (+ translation) hardcopy, besides a mobile phone @



laptop!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no. 23 - Raise



your boys to be caring, thoughtful and responsible men. Never humiliate



them in front of others, esp the siblings. Be a good listener and



mind-reader. Listen to his silence. Read his body languages. Your



teenage boy is sending out a message : SOS, help me survive this rapids



of adolescence! Anybody listening out there?



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 24 - Engage in intellectual discussion with



your spouse - on issues of environment, politics, socio-economics.



Include the children in the discourse, get their opinions. Avoid



gossiping about the neighbours/artists/politicians. Stop quarelling over



petty matters. Enlighten your home with rays of wisdom and virtues.



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 25 - Play with your toddlers ( below five



years) - that was what Saidina Ali ra proposed. Dads, carry them over



your shoulders - give them the chance to see the world from where you



stand. Rasulullah SAW did that to his grandsons. The child psychologists



agreed that is the best way to carry your toddler!



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 26 - Pay attention to your adolescent girl.



She really wanna know whether she inherits your beauty, Mum! She



desperately needs to know whether you think she's pretty and



presentable, Dad! Assure her that in your eyes - she is the most



beautiful and charming. She needs that affirmation to face the world of



fake beauty outside!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip no.



27 - Discipline your children (esp those between 7-12 years of age)



with love. Sound familiar,eh? How can that be possible? If you really



love them, train your children with discipline, self-restraint and



strong will. Instill consistency and high standard of self-management.



Unfortunately, it all has to start with you first!



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 28 - Watch your children sleeping. See how



innocent and peaceful they are! Thank Allah for trusting you to look



after His beautiful, tender creatures. Promise Allah that you will



seriously take good care of them. Keep to your promise - never ever



forget that!



SURVIVAL TIPS FOR PARENTS : Tip



no. 29 - Listen to your children. I really mean it. LISTEN to their



stories, laugh at their jokes and answer their questions. Give your



undivided attention if they need you to listen to their worries,



complaints etc. Look into their eyes. Once they're assured that you care



enough for them, they are ready to face ANY challenges out there!



SURVIVAL



TIPS FOR PARENTS : Tip no. 30 - Groom your children with good manners -



train them to say`Please', `Thank you', `Excuse me' etc. Teach them the



right body language, facial expression and voice intonation that goes



along with those pleasant words. Explain what rudeness means, make them



aware of social norms & cultural values surrounding them surrounding them.



__._,_.___



.

Tuesday, September 13, 2011

63 PETUA KEBAHAGIAAN DR FADHILAH KAMSAH-sambung lagi

11)MENILAI DIRI PERSPEKTIF PASANGAN




12)BERFIKIRAN TERBUKA-BOLEH TEGUR MENEGUR



13) BERANI MENGAMBIL RISIKO EMOSI-TEGUR/PERUBAHAN/BERPISAH SEMENTARA



14)MENILAI DAN MEMBERI KEUTAMAAN DLM KEHIDUPAN



15)TOLAK ANSUR



16)MENGHORMATI DAN MENGAMBIL KIRA GERAK BATIN ( INTUITION)PEREMPUAN



17)TIDAK MENGEJAR KEBENDAAN SEMATA



18)SEDAR BHAWA PERSELISIHAN TDK DPT DIELAKKAN



19)MENGUBAH DIRI UTK MERANGSANG PERUBAHAN PSGAN



20)SANGGUP BERKORBAN BUAT PASANGAN



21)MENGHORMATI PASANGAN



22) BERASA AMAT BERUNTUNG( DAN NYATAKAN) MNDAPAT PSGAN YG ADA



23)PERHUBUNGAN SEKSUAL YG SIHAT DAN DIREDHAI



24)MENGHORMATI PERBEZAAN DLM DIRI PSGAN



25)SENTIASA BERMAAFAN SEBELUM TDOR



Monday, September 12, 2011

Mari beramal Jariah....




Derma Untuk Rumah Aman. Ruman Aman merupakan rumah anak yatim yang bertempat di Shah Alam.Menempatkan 30 kanak-kanak lelaki pelbagai umur.

1. Donate to the fund


- Online: You can make a direct donation to Rumah Aman via online banking to Maybank2U, with the remark: “Nuffnang TLC Promise Me S2”. Donations should be directed to Rumah Aman (Shah Alam), with the account number 562106720433 (Maybank).

- Via Milkadeal: Our sister company Milkadeal has generously offered to join us in fulfilling this pledge, and you can also donate via the deal at this page!

- Via cheque: Cheques can also be issued to Nuffnang Sdn. Bhd. and sent to our KL office at the address below:

12B5 & 12B6, Heritage House

33 Jalan Yap Ah Shak

50300 Kuala Lumpur.

All donations are tax deductible, and Rumah Aman will be able to issue a receipt for your kind donation :)













Sunday, September 11, 2011

63 PETUA KEBAHAGIAAN DR FADHILAH KAMSAH

Assalammualaikum....Selamat pagi Isnin. Moga anda semua bersemangat untuk bekerja hari ini dan buat adik2 yang akan menjalani peperiksaan UPSR, Good Luck! Didoakan adik2 semua berjaya mengharungi peperiksaan yang penting ini. Now..back to topic kiter Petua Kebahagian, di bawah ada 10 petua kebahagian dr Dr Fadzilah Kamsah, esok dan seterusnya saya akan tambah lagi. Jom kita baca sebagai panduan bersama.


1)DOA YANG BERTERUSAN

2)PATUH PADA AJARAN AGAMA

3)MURAH DGN PUJIAN

4)MURAH DGN KHIDMAT

5)MURAH DGN BELAIAN KASIH SAYANG

6)MURAH DGN SENTUHAN

7)MENCARI KEBAIKAN PASANGAN

8)CARI MASA BERKOMUNIKASI,BERBUAL @BERGURAU SENDA

9) CARI KEBAIKAN DAN PEMBAIKIAN DIRI DRP SETIAP PERTENGKARAN

10) MENGHORMaTI HAD,SEMPADAN ATAU HAL PERIBADI PASANGAN

Ok dah baca..mari kita cuba amalkan bersama. Esok saya tambah lagi....Tunggu tau

10 Tips Perkara Yang Tidak Disukai Suami

Apa kabar kawan2 semua..harap2 semuanya sihat dan gembira selalu disamping keluarga. Ok hari ni saya nak share lagi satu artikel yang saya rasa penting untuk para-para isteri ..saya pun dah tak ingat mana sumbernya sebab dah lama saya simpan dan sekarang saya rasa nak berkongsi dgn kawan semua betapa penting kita mengetahui perkara-perkara yang tidak disukai suami agar rumahtangga kita sentiasa aman damai.


Berikut adalah perkara-perkara yang tidak disukai oleh suami:-
1. Apabila suami melihat keadaan isterinya yang tidak kemas, serta comot. (Walaupun tak cantik macam model..tapi usahakan juger asal sedap mata memandang, produk kecantikan pun byk skrg ni..leh cuba..agar kulit glowing selalu)
er kot..
2. Takkala suami pulang dari pejabat keadaan dalam rumah itu sendiri bersepah, tidak kemas, teratur. Segala kelengkapan suami seperti stoking, seluar tidak diletakkan ketempat asalnya.(Selalu bila husband nak balik dr kerje..mula ler cepat2 mengemas..kik..kik..ngelat di waktu dia takder kat umah..akan cuba..sentiasa kemas ajer rumah..tapi bila ada anak2 kat umah ..faham2 je la..mainan segala berterabur kat lantai tp bila dekat abah nak balik....cam lipas kudung...saya jer kot ...org lain saya rasa rajin dr saya.Berazam nak improve diri seniri.

3. Tiada insan yang sudi menyambut suami takala ia pulang dari tempat kerja dengan dihidangkan segelas air kegemarannya. Disamping membawa barang-barang yang dipegang oleh suami seperti beg, kunci kereta dan sebagainya.

4. Isteri masih belum pulang dari rumah/lewat, sedangkan suami sudah berada di rumah.

5. Isteri tidak pernah mengeluarkan atau mengucapkan perkataan ‘sayang’ memuji suami seperti ‘cantiklah abang pakai baju ni’.’pandailah abang pilih kain ni’.

6. Mengelakkan diri dari berleter berlebihan kerana kebanyakan suami tidak suka melihat isterinya berkeadaan sebegitu lebih-lebih lagi suami yang baru pulang dari kerja. Sebaiknya lemparkanlah sebaris senyuman sambil menghidangkan makanan yang istimewa buatnya.

7. Isteri tidak berusaha malah jarang sekali menyentuh tangan suaminya apatahlagi memegang dan mengurut suami sedangkan sentuhan akan menyemarakkan lagi hubungan suami dan isteri.

8. Elakkan diri dari menceritakan keburukan suami kepada orang lain, jiran, kawan-kawan mahupun ahli keluarganya yang lain. Ini kerana segala hal dalam rumahtangga anda adalah hak peribadi anda dan suami sahaja.

9. Elakkan memarahi anak-anak depan suami lebih-lebih lagi pada anak yang suami sayang. Jika perlu tergurlah dengan nada perlahan dan baik.

10. Rajinlah masak untuk suami walau sesibuk manapun kerana kebanyakan suami sukakan air tangan isterinya. (Walaupun tak ler terror sgt masak...saya akan cuba masak yg simple..sejak berblog ni ..saya suka rujuk blog masakan cam mat gebu, ummizaihadi...macam2 lagi..tq berbanyak kepada diorang yg rajin mengupdate blog masakan )

Saturday, September 10, 2011

Saper suker barangan nutrimetics...Angkat Tangan

Sajer tanya kawan2 ..mana tau ada di kalangan kawan2 yang berminat dgn barangan nutrimetics..ok kat sebelah kanan atas sekali blog saya..saya ada letak link untuk sesiapa yang berminat nak tgk katalog baru nutrimetics. Sekarang ni Campaign 9 bermula dari 1 Sept hingga 9 Oct 2011.Macam2 ada tau.Boler klik kat situ. Ok untuk kawan2 semua yg tetiba minat nak beli...and tak jadi ahli lagi boler guna no member saya: 725408 and cawangan tu berdekatan dgn tempat anda bekerja @ rumah anda..anda boler walk in sahaja and use my member no. Sebab bukan aper kengkadang kalau kita jd ahli tp tak selalu beli..akaun tu jadi tak aktif..Pembelian anda yang melebihi RM100 ..melayakkan anda mendapat free gift dari saya. So jgn lupa email atau sms butir pembelian anda...If not boler order sahaja dr saya ..Kos Pos Laju RM6 ajer...So pilih jgn tak pilih.Ok bye dulu..mata dah ngantuk ni..

Friday, September 9, 2011

Open House Raya Aidilfitri

Mesti hujung minggu ni...eh esok ler tu..ramai dapat jemputan ke rumah terbuka atau open house. Biasa la di bandar selagi tak habis bulan syawal selagi tu lar kita beraya. Esok sweettudung ada gak dapat jemputan open house rasa cam nak g ...takut tuan umah kecik hati pulak kalau tak datang. Ok semua mesti maklum..bila ada open house ni berbagai juadah raya disediakan..semua nya sedap2 belaka tapi sweettudung berharap semua berpada-pada bila makan. Yang paling penting kesihatan kiter. OK itu ajer untuk malam ni..mata dah agak berat, mengantuk lerr tu. saper 2 raser nak order cocoa collagen or nutrizyme ke...sms saya.

Sungguh Tak Sangka...Surprise

Di sini saya nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada Nuffnang dan TGV sebab bagi tiket free untuk saya menonton apa saja filem terkini..sungguh memang tak sangka....tq tq...Walaupun blog saya ni tak secanggih org lain dan org lain juger sudah lama berblog dan tahu selok belok berblog..bagi saya ..saya masih baru dan perlu lebih banyak belajar.

Ok ...saya nak ucapkan berbanyak terima kasih kepada semua pengunjung blog saya yang tak seberapa ini....di samping tu saya ada juger post beberapa produk lain .yang memberi kebaikan terutamanya kepada kesihatan kita...jika anda semua berminat..boler sms saya bila2 masa sahaja..ok bye...




NUTRIZYME


Hari ni saya nak perkenalkan satu produk dari Nutrimetics..Nutrizyme...Ianya sesuai untuk membantu kesihatan anda semua..ok jom baca...berminat nak order boler sms saya





Campuran enzim hidup dengan buah-buahan tropika.


Apakah itu ENZIM
· Enzim amat penting untuk tujuan metabolisma dan menjalankan proses sel-sel badan yang normal.
· Enzim diperlukan dalam kuantiti yang mencukupi untuk mengekalkan kesihatan dan kualiti hidup.
· Tanpa kehadiran enzim, sel-sel badan tidak boleh berfungsi.
· Enzim digelar sebagai ‘injap kehidupan’ yang memulakan segala kehidupan sel-sel.
· Terdapat lebih daripada 1000 enzim dalam badan yang menjalankan lebih daripada 4000 proses metabolisma untuk kesejahteraan badan.
· Sayur-sayuran serta buah-buahan mengandungi kebanyakan enzim-enzim utama yang penting untuk kesihatan badan.
Mengapa Kita Memerlukan Enzim?
Manusia tidak boleh membuat dan menghasilkan enzim-enzim yang tertentu untuk mencernakan makanan tertentu, contohnya enzim cellulose (yang hadir bersama serat) dan lactase (kekurangan enzim ini akan menyebabkan senak perut).
Dengan mengambil enzim-enzim, ia akan meningkatkan kadar pencernaan serta penyerapan nutrien daripada makanan.


Beberapa fakta yang harus diketahui:-
1. Proses penuaan semulajadi akan mengurangkan penghasilan serta keberkesanan aktiviti-aktiviti enzim untuk pencernaan.
2. Perubahan dalam gaya hidup serta pengambilan makanan yang tidak sihat akan memerlukan lebih banyak enzim untuk tujuan pencernaan makanan yang susah dihadam.
3. Orang yang mempunyai penyakit–penyakit tertentu memerlukan enzim-enzim secara terapeutik untuk membunuh patogen dan bakteria.
4. Pemulihan serta penyelenggaraan sel-sel memerlukan enzim yang mencukupi.

NUTRIZYME Bukan Sekadar Enzim Yang Biasa

Enzim amat sensitif terhadap cahaya, haba, oksigen dan pH.
Enzim juga direka spesifik untuk bertindak atas substratnya (makanan atau molekul tertentu). Enzim tertentu cuma bertindak terhadap molekul atau makanan yang sesuai dengan struktur enzim itu sahaja, seperti hubungan mangga dengan kunci.
Contohnya amylase cuma bertindak pada makanan berkanji serta karbohidrat.
Oleh itu untuk memastikan enzim-enzim yang diekstrak dapat berfungsi seperti sediakala kita perlu mengekalkan proses pengekstrakkan supaya dapat memelihara fungsi asal enzim apabila dimakan dalam badan.
Nutrizyme menggunakan proses ‘Enzim Hidup’ yang direka oleh pakar-pakar dari Jepun untuk memastikan kualiti dan keberkesanan enzim-enzim dapat dikekalkan.



Proses Enzim Hidup Berpaten
Proses Penghasilan ‘Enzim Hidup’ dari Jepun Yang Meraih Anugerah
Pemecahan dan pemprosesan buah-buahan & sayur-sayuran è Pensterilan menggunakan Penapis Nano è Fermentasi + Pemecahan & Pencernaan Biologikal menggunakan 2 strain mikroorganisma è Pemprosesan menggunakan suhu rendah dan rotasi per minit è ‘Enzim-enzim Hidup (nutrizyme)



6 Fungsi Utama ‘Enzim Hidup’


1. Mengawalatur Keadaan Dalaman Sel-sel
· Mengekalkan kealkalian darah
· Menyahtoksin
· Mengekalkan keseimbangan mikrobial dalam usus
· Menguatkan sel-sel
· Memperbaiki sistem penghadaman
· Menguatkan keimunan terhadap penyakit dan patogen merbahaya.

2. Anti Keradangan
· Keradangan dan alahan merujuk kepada kerosakan yang dilakukan terhadap dinding membran sel dan kemudiannya menampung pembiakan bakteria yang merbahaya.
· Enzim-enzim merangsang penghasilan sel-sel darah putih untuk melawan aktiviti ini, supaya lebam dan luka akan pulih sediakala.

3. Anti-bakteria dan Aktiviti ‘Fagositik’
· Enzim-enzim merangsang aktiviti sel darah putih untuk melawan kuman
· Memulihkan sel-sel yang rosak

4. Pemecahan dan Pencernaan Nutrien
· Enzim-enzim bertindak untuk memecahkan serta mencernakan toksin-toksin dan bahan residu yang tidak dikehendaki daripada badan melalui sistem peredaran darah.
· Ia memperbaiki pencernaan, dengan itu nutrien dapat diserap ke dalam badan.

5. Pembersihan Darah
· Enzim mencernakan serta membuang bahan-bahan buangan sel keluar daripada sistem peredaran.
· Enzim dapat memecahkan kolesterol, mengekalkan pH darah dan peredaran darah.

6. Meningkatkan Riwayat Hidup Sel-sel
· Enzim menguatkan kadar metabolisma sel-sel, dengan itu memulihkan sel-sel.

Bagaimana Nutrizyme Dapat Membantu Kesihatan Anda


Pengambilan Nutrizyme merupakan cara yang paling mudah untuk memperbaiki kualiti hidup anda. Ia diperbuat daripada 4 ramuan utama (Buah Passion, Nenas, Oren dan Kaktus), serat tumbuhan, serat larut air, insulin, bifidobacterium, fructo-oligosaccharide,10 jenis enzim-enzim hidup dan vitamin C.
Buah Passion
· Buah passion kaya dengan Vitamin A, vitamin C, potassium dan serat dietari.
· Para penyelidik dari University of Florida mendapati bahawa buah passion dapat membunuh sel-sel kanser secara invitro. Kehadiran fitokimia tumbuhan seperti karotenoid dan polifenol yang memainkan peranan anti-kanser tersebut.
· Kandungan sterol pula menolong merendahkan tahap kolesterol yang buruk.
· Kaya dengan antioksidan.
Nenas
· Mengandungi hampir kesemua spectrum vitamin dan mineral spt manganese yang penting untuk membina otot, tulang serta tisu penyambung.
· Nenas juga mengandungi enzim bromelain yang bertanggungjawab mencernakan protein yang bermolekul besar.
Oren
· Ekstrak oren digunakan secara meluas untuk mengubati penyakit seperti sakit vena yang kronik, buasir, lebam, hidung berdarah dan lymphedema (pembengkakan pada tangan).
· Peranan ini dimainkan oleh kandungan bioflavonoid dan vitamin C yang hadir semulajadi dalam buah sitrus seperti oren
Kaktus
· Mengandungi kuantiti Vitamin A, B Kompleks, C, E, beta karoten, indicaxanthin dan zat besi yang banyak.
· Lebih dikenali sebagai antara makanan yang paling lengkap di dunia.
· Pigmen betalain yang merupakan antioksidan amat cekap untuk menghambat radikal bebas.
· Pengambilan buah kaktus sebagai makanan suplemen tambahan selama 2 minggu dapat memperbaiki tekanan oksidatif dalam individu normal.


Kebaikan Mengambil Nutrizyme


1. Mengurangkan masalah penghadaman seperti pembentukan gas, senak perut dan asid refluks.
2. Mengurangkan keletihan serta meningkatkan tahap tenaga.
3. Meningkatkan kapasiti pengangkutan oksigen
4. Menguatkan sistem keimunan
5. Regenerasi sel-sel dan tisu-tisu tubuh
6. Mengatasi masalah penghadaman dan ketidakselesaan
7. Menyokong pembiakan bakteria yang berguna dalam usus
8. Anti-mikrob dan anti keradangan
9. Menguraikan serta mencernakan protein bermolekul besar dan patogen, dengan itu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular


Harga:RM 89.90 -20 sachet(sudah termasuk kos pos)
Berminat untuk order? sms saya : 0193249113

Thursday, September 8, 2011

AMALAN MEWUJUDKAN KASIH SAYANG SUAMI/ISTERI & KELUARGA

Jom bersama mari kita amalkan..



1) MEMBACA SURAT A-LI’IMRAN AYAT 31

Firma Allah: Katakanlah (wahai Muhammad):”Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan(Ingatlah) Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihi.” Apabila sampai kepada ayat “yuhbibkumullah (nescaya Allah mengasihi kamu), maka niatkanlah nama suami (isteri), barulah disambung dengan ayat seterusnya.

(2) MENGAMALKAN SURAT YUSUF AYAT 4

Firman Allah:”(Ingatlah peristiwa) tatkala Nabi Yusuf berkata kepada bapanya:”Wahai ayahku! Sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang dan matahari serta bulan: aku melihat mereka memberi hormat kepadaku.”
(Ayat ini juga elok dibaca ketika hendak ditemuduga)

(3) UNTUK MELEMBUTKAN HATI SUAMI DAN JUGA ANAK, AMALKAN MEMBACA SURAH AL-HASYR AYAT 21

Firman Allah:”Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.”

(4) AYAT INI SESUAI DIBACA UNTUK MELEMBUTKAN HATI SESEORANG IAITU SURAH ASY-SYURA AYAT 19

Firman Allah:”Allah Maha Lembut tadbir-Nya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihan-Nya) kepada hamba-hamba-Nya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.

(5) PASANGAN SUAMI ISTERI JUGA HENDAKLAH SELALU MENGAMALKAN MEMBACA SURAH TOHA.

Baca dan tiupkan di ubun-ubun anak dan suami/isteri ketika mereka tidor. Surah ini bukan sekadar dapat melembutkan hati pasangan masing-masing serta anak, tetapi juga memberi kesan kepada hal-hal lain. Misalnya, ketika berhadapan dengan orang yang berdolak-dalih untuk membayar hutang, maka bolehlah dibaca ayat ini. Ayat ini juga sesuai dibacakan pada air minuman dan ketika membasuh beras.
(Hanya sesuai untuk pasangan suami-isteri dan anak-anak-pasangan yang halal dari segi hukum Allah).

Tuesday, September 6, 2011

Serlah Potensi Diri

Menoleh ke dalam diri Usah terasa kecil Lihatlah apa uniknya diri Pasti ada sesuatu yang menarik Allah tidak mencipta sesuatu dgn sia-sia Untuk Mengapai kecemerlangan Mungkin ada pada bakat dan kemahiran Yang perlu digilap Manusia perlu sedar Perlu ada anjakan paradigma dalam Nilai diri positif Fokus yang positif Ada sesuatu yang lebih bererti Moga terus cemerlang Membaiki kekurangan diri Pupuk bakat dan minat Suluhlah ke dalam diri Agar terkilau sebutir mutiara Perlu dibajai setiap hari Agar kemilaunya bergemerlapan Menyemarak diri Dipetik daripada buku :Terima Kasih Tuhan Atas Cinta Ini" tulisan Zuhriah Mohamad Juoi, Karya Bestari

Anak Amanah Allah

Anak, kurniaan & amanah yang tiada nilai. Ramai pasangan yang tiada zuriat berusaha mendapatkan manakala yang sedia ada, tiada segan silu mengabaikan mereka. Ada sesetengah pasangan yang ambil ringan tentang tanggungjawab dalam mendidik anak-anak. Bagi mereka, cukup dengan beri makan, hantar ke sekolah dan seterusnya membesarkan mereka. Setakat itu saja tidak mencukupi. Anak-anak perlukan bimbingan, belaian, kemesraan, kasih sayang dan ikhsan dari ibu ayah. Jika mereka setakat ditabur dengan kemewahan tapi rohaninya kosong dan jiwanya sepi, ke manakah arah anak-anak ini? Ibu ayah sentiasa sibuk dengan tugas sehingga terlupa akan 'persahabatan' mereka dengan anak-anak. Ini akan membuat anak-anak itu 'sendirian' meniti hari-hari yang mereka lalui. Tidak kurang juga ibu ayah yang garang dan panas baran. Pada mereka, dengan menonjolkan sikap sebegini, anak-anak akan takut dan berlaku baik budi pekertinya. Pukul bantai dan mencederakan mereka akan membuat jiwa mereka lebih memberontak. Pengniayaan sebegini tidak seharus dipikul sang anak. Sedangkan haiwan sayang pada anaknya, inikan kita insan yang dhaif. Mereka akan membesar dengan jiwa pendendam dan kasar perilakunya. Namun begitu, terpulang pada firasat masing-masing bagaimana hendak memikul amanah ini. Dari tapak kaki berukuran 2 jari, kita telah memikul satu amanah demi mencorak masa depan mereka. Apapun yang akan atau cuba kita usahakan, bersyukurlah kehadrat Ilahi dan jangan bersikap suka membandingkan anak. Setiap anak mempunyai kebolehan yang mungkin tidak kita nampak pada saat dia kecil tapi akan lebih terserlah pabila dia membesar. Berilah peransang pada apa yang diminati dan jangan memaksa mereka buat sesuatu hanya kerana kita suka. Jika hendak menegur, sapalah dengan rasa ikhsan dan bukan dengan paksaan. Mereka juga punya hati dan perasaan. Pernah seorang tua berkata pada saya, "Jika kau kasar pada mereka, maka ganaslah mereka DAN jika kau lembut pada mereka, maka penyayanglah anak itu". Dari itu, sayangilah, bimbingilah serta kasihilah anak-anak kita kerana kita menjadi cermin mereka. Jika amanah ini tidak kita laksanakan dengan sempurna, maka diakhirat akan dituntut.

Surah Al Insyirah

Amalan membaca surah Al Insyirah dapat melembutkan hati suami. Amalkan membaca surah Al-Insyirah agar dapat melembutkan hati suami.Boleh dibaca ketika memasak atau menyediakan minuman anda boleh membaca ayat-ayat ini sambil niatkan dalam hati agar suami dilembutkan hati dan diringankan tulang untuk membantu anda membereskan kerja-kerja rumah. Sumber-Majalah Nur

Monday, September 5, 2011

Petua untuk dikasihi suami

1. Bagi seorang isteri, anda perlulah menjamu mata suami anda. Lelaki mudah terangsang oleh penglihatan matanya. Pakailah pakaian yang menarik perhatiannya. Lemparkan senyuman yang bermakna. Berdandanlah dengan sempurna.. selitkan jelingan-jelingan manja.
2. Sambutlah kepulangan suami anda dengan gembira dan hantarlah pemergiannya dengan hati yang sedih dan mengharapkan kesetiaan. Jangan lupa untuk bersalaman dan berciuman apabila dia pulang dan apabila dia mahu meninggalkan rumah. Uruskan perihal suami anda dari segi makanan dan pakaiannya. Isteri yang bijak menjaga suami akan mengambil berat mengenai dua perkara penting, pertama zakar suaminya dan kedua perut suaminya.
3. Banyak membantu suami anda. Terutamanya apabila suami anda bermasaalah. Jangan banyak meminta-minta kerana ini akan menyebabkan suami anda berdukacita. Walaupun anda bekerja, usah boros dalam berbelanja, sama-samalah merancang masa depan bersama suami anda. Rujuklah kepada suami anda dalam hal-hal yang mana anda sendiri kurang yakin atau perkara yang melibatkan kesan terhadap ekonomi rumahtangga.
4. Nyatakan sayang anda kepada suami anda. Ia patut dilakukan setiap hari, walaupun setelah anda beranak cucu. Jangan anggap diri anda terlalu tua untuk itu semua.
5. Apabila berkesempatan, sentuh dan belailah suami anda selalu. Anda boleh mencuri-curi menciumnya ketika tidak dilihat oleh orang lain. Anda boleh memegang tangannya atau bahunya bila berjalan-jalan.
6. Jadikan amalan untuk menidurkan anak-anak anda lebih awal dari masa anda hendak masuk tidur. Amalkan juga masuk tidur bersama suami anda. Inilah antara masa yang paling manis dalam kehidupan berumahtangga.
7. Jika anda meminta pertolongan dari suami anda dan suami anda membantu tetapi tidak sempuna perbuatannya, jauhilah dari berleter atau marah kepadanya. Ini akan hanya menyebabkannya berjauh hati dan merajuk.
8. Jagalah anak-anak anda dengan baik dari segala segi. Elakkan dari sentiasa memarahi anak-anak anda, gunakan strategi memujuk dan mendorong. Jika anda selalu marahkan anak-anak anda di depan suami anda, suami anda mungkin merasa kurang senang, lagipun anak anda adalah anaknya yang disayanginnya.
9. Selalulah memicit-micit dan mengurut suami anda. Amalkan mandi bersamanya dan menggosok-gosok badannya. Jangan sekali mengatakan, busuk pengotor,selekeh atau kata2 yg tidak sepatutnya dilemparkan, kerana hati suami akan tersentuh apabila isteri berkata2 demikian.
10. Apabila anda masuk tidur bersama suami anda, bukalah segala pakaian anda dan berselimut bersama suami anda. Ciumlah dengan ciuman yang hangat, iaitu ciuman yang memberikan pengertian bahawa “hanya kaulah satu-satunya kekasihku”.
11. Bila anda tidur, sentiasalah mengadap suami anda. Jika pun anda hendak membelakanginya minta izin darinya atau anda berpusing sambil menyentuhnya. Cubalah tidur berbantalkan bahu suami anda, anda akan merasakan kenikmatannya.
12. Elakkan bercerita mengenai suami anda kepada orang lain, terutama sekali perkara yg boleh menjatuhkan air muka suami anda. Jika perlu pun, ceritalah perkara-perkara yang baik sahaja. Itulah tanda anda benar-benar mengasihi suami anda.
13. Sekiranya suami anda berhajat untuk “bersama” anda, layanilah ia dengan baik walau bagaimanapun kesibukan dan keletihan anda. Banyak perceraian atau kes poligami berpunca dari isteri yang kurang faham dengan keperluan suaminya di sudut seks. Kurangnya layanan dan banyaknya alasan menyebabkan suami berasa bosan terhadap anda.
14. Sesekali, ajaklah pula suami anda berjima’. Jika anda merasa malu untuk menyatakannya, lakukan godaan dengan halus. Biasanya seorang lelaki akan memahami tanda-tanda anda memerlukan jima’. Ini akan membuatkan suami anda merasa bahawa dia diperlukan.
15. Apabila anda bersetubuh dengan suami anda, janganlah biarkan dia bersendirian melayarkan bahtera, sedangkan anda cuma menyuakan tubuh anda untuk disetubuhi dalam keadaan mahu tidak mahu. Hal ini akan sungguh mengecewakan suami anda. Dia akan merasa bahawa dirinya tidak dihargai, sedangkan pada fikirannya persetubuhan itu ialah jalinan kasih dua jiwa yang memanisfitasikan cintanya.
16. Ketika suami anda sakit, tunjukkanlah kesungguhan anda untuk merawatnya dan membangkitkan semula semangatnya, melahirkan kesedihan anda dan harapan anda agar dia lekas sembuh. Dia akan ingat kepada anda dan begitu mengasihi anda kerana dia tahu bahawa anda bukan saja mengasihinya sewaktu dia sihat. Ingat wahai isteri jgn biarkan suami anda kesakitan sendiri, sesungguhnya dalam keadaannya sakit dan anda pula tidak sikit pun menghiraukannya, hati lelaki mudah berkata’ inginkanseseorang yang dapat membantu’, jangan la hanya ingin senang bersama, bila susah tidak hiraukan. Pemikiran lelaki tak dapat di baca apabila umurnya 40 an.
17.Selalu la memasak untuk suami terutama bagi wanita yg berkerjaya. Elakkan suami anda dari selalu makan di luar, kerana air tangan seorang isteri juga dapat mengeratkan kasih sayang terhadap sesebuah keluarga.
18. Apabila suami anda meninggal dunia, jagalah anak-anak anda dengan baik serta berterusanlah menjaga silaturrahim bersama keluarga suami anda. Mudah-mudahan nanti, anda akan menemui suami anda disyurga. Kepada isteri, jika anda berlakukan demikian, teruskan la, kepada yang tidak melakukan salah satu darinya, cuba la baiki diri anda. Sesungguhnya yg paling penting, hormat la suami anda, jangan sekali di caci. Yg baik datangnya dari Allah s.w.t, yg buruk datangnya dari diri kita sendiri…ubahlah sebelum terlambat.

Self Check List 4Me and U

Suka sgt baca posting dr ayu safieza....blog http://kitchencolours.blogspot.com/ tentang self check list..peringatan untuk diri sendiri..hope ayu tak kisah....saya letak kat sini..

Self Check List

4Me and U

  • ~ Menutup aurat sepenuhnya
  • ~ Berisgtifar apabila buat benda laqa'
  • ~ Bersyukur dengan ucapan alhamdulillah
  • ~ Membaca al-Mulk dan witir sebelum lena
  • ~ Mendoakan orang lain
  • ~ Memaafkan kesalahan orang lain
  • ~ Membaca Al Matsurat selepas subuh dan asar
  • ~ Membaca dan menghayati al-Quran setiap hari
  • ~ Taat pada suami & ibu bapa
  • ~ Bersabar mendidik anak
  • ~ Mengingati mati sekerap mungkin
  • ~ Merasa diri hina dan buruk dihadapanNYA
  • ~ Berfikir tentang kekuasaan Allah
  • ~ Bangun qiam at least seminggu sekali
  • ~ Berpuasa 8 kali sebulan
  • ~ Solat 5 waktu di awal masa
  • ~Berfikiran positif dan gembirakan diri dan orang lain
  • ~Berbaik sangka, jauhi berduka & akui kelemahan diri
  • ~Berusaha memperbaiki diri
  • ~Jaga makan, minum dan lakukan senaman
  • ~Jaga mata, lidah dan hati
  • ~Jaga pergaulan