Sunday, July 8, 2012

3 TIPS MENGEKALKAN SIKAP POSITIF

Gunakan 3 tips dibawah sebagai panduan untuk Anda mempelajari cara mengekalkan fikiran positif.




1. Terus menerus perbaiki akhlak, sikap dan perilaku.



Perbaiki lagi fikiran positif Anda dan jangan pernah cuba untuk berhenti! Bagi mengekalkan fikiran positif, kita sendiri kena baik dulu. Baik dalam perbuatan, baik dalam sikap, baik dalam emosi-emosi kita. Barulah dengan itu kita dapat kekalkan fikiran positif.



2. Elak untuk bersangka buruk walaupun sedikit.



Jangan gara-gara fikiran negatif sebesar habuk selama sesaat, hancur semua fikiran positif yang kita dah bina berhari-hari lamanya. Nampak macam susah nak jaga fikiran positif, tapi sebenarnya tidak.



Cara paling mudah nak kekalkan fikiran positif adalah menggembirakan emosi kita. Hadirkan banyak emosi-emosi positif seperti perasaan cinta, kasih sayang dan rasa bersyukur yang amat mendalam. Hadirkan kemaafan - rajin memberi maaf dan rajin meminta maaf. Itu saja! Kesannya, Anda akan rasa bersemangat. Cinta dan syukur adalah emosi positif yang patut kita ada supaya kita sentiasa berfikiran positif.



3. Gembirakan diri, berusahalah menggembirakan diri segembira yang mungkin.



Buat sesuatu yang Anda rasa seronok melakukannya, seolah-olah macam hobi. Ada di kalangan kita suka memasak, menyanyi, berbual-bual, menonton video lucu, bermain games, mendengar lagu, bersenda gurau, menjadikan mereka rasa 'feel good'. Emosi menjadi ringan, kurang terbeban.



Dalam sehari, biasakan diri melakukan perkara-perkara di atas, dalam jangka masa 20-30 minit, 3 kali sehari. Jika Anda dah biasa melakukannya, itu sudah bagus!



Dekatkan diri dengan orang yang membuat Anda rasa gembira, tertawa seolah-olah tiada satupun masalah dalam hidup Anda.

SUMBER:http://hurun-ein.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

Self Check List 4Me and U

Suka sgt baca posting dr ayu safieza....blog http://kitchencolours.blogspot.com/ tentang self check list..peringatan untuk diri sendiri..hope ayu tak kisah....saya letak kat sini..

Self Check List

4Me and U

  • ~ Menutup aurat sepenuhnya
  • ~ Berisgtifar apabila buat benda laqa'
  • ~ Bersyukur dengan ucapan alhamdulillah
  • ~ Membaca al-Mulk dan witir sebelum lena
  • ~ Mendoakan orang lain
  • ~ Memaafkan kesalahan orang lain
  • ~ Membaca Al Matsurat selepas subuh dan asar
  • ~ Membaca dan menghayati al-Quran setiap hari
  • ~ Taat pada suami & ibu bapa
  • ~ Bersabar mendidik anak
  • ~ Mengingati mati sekerap mungkin
  • ~ Merasa diri hina dan buruk dihadapanNYA
  • ~ Berfikir tentang kekuasaan Allah
  • ~ Bangun qiam at least seminggu sekali
  • ~ Berpuasa 8 kali sebulan
  • ~ Solat 5 waktu di awal masa
  • ~Berfikiran positif dan gembirakan diri dan orang lain
  • ~Berbaik sangka, jauhi berduka & akui kelemahan diri
  • ~Berusaha memperbaiki diri
  • ~Jaga makan, minum dan lakukan senaman
  • ~Jaga mata, lidah dan hati
  • ~Jaga pergaulan